by Tasha Kerry on 13/11/2018 | Opinie

Baat of schaadt cannabis mijn PDS?

PDS Mijn maagproblemen begonnen toen ik midden twintig was, de krampen, een constant opgeblazen gevoel en vermoeidheid na het eten. Vaak ontweek ik eten als uitweg, of als de pijn hevig was, dronk ik een kop muntthee en rookte ik een joint. Tot op de dag van vandaag houd ik aan datzelfde systeem vast. Maar ik vraag me toch af of ik nu aan zelfmedicatie doe, of juist een vicieuze cirkel vererger?


Een goede gezondheid begint in je buik

Omdat ik niets van voeding wist toen mijn spijsverteringsproblemen begonnen, had ik niet door dat mijn dieet het probleem was. Net als de meeste kinderen die in de jaren ’70 en ’80 in Noord-Europa opgroeiden, werd ik opgevoed met ontbijtgranen, boterhammen met worst en spaghetti bolognese, en omdat ik Iers ben, at ik ook flink wat aardappels. Inmiddels weet ik dat dit dieet vol zuren en zetmeel zit en het daarmee de basis vormde voor een leven lang maagproblemen.

Toen ik 30 was, belandde ik in het ziekenhuis met zulke heftige krampen, dat ik een week lang kalmeringsmiddelen kreeg. De dokters deden verschillende tests, maar konden uiteindelijk niets afwijkends vinden.  Toen ik weer naar huis mocht, gaven ze me geen advies of richtlijnen. Ze hadden niets anders gedaan dan het wegnemen van het symptoom, de pijn. Ik bezocht een gastro-enteroloog, kreeg een coloscopie, maar deze gaf ook aan dat er niets mis was en die dokter was al net zo onbehulpzaam.

Baat of schaadt cannabis mijn PDS?

Toen ik 32 was, bereikte ik een dieptepunt in de crisis: constante misselijkheid en vermoeidheid. Ik rookte hasj voor de energie en om mijn maag tot rust te brengen. Ik leefde op koffie en joints en merkte dat het hielp om niet meer te eten. Ik begon met een eliminatiedieet waarbij ik alles schrapte, behalve een handjevol groente en kip of vis. In de volgende zes maanden kwam ik erachter dat ik allergisch was voor brood, pasta, aardappels, rijst, melk, ijs, thee, koffie, bewerkt vlees, bier, ketchup, of alles wat hoog zuur- of zetmeelgehalte had.  Ik was ook allergisch voor stress.

Nu weten we dat stress een grote rol speelt bij de gezondheid van onze darmen en dat het kan leiden tot inflammatoire darmziekten (IBD), prikkelbaredarmsyndroom (PDS), reflux (GERD) en maagzweren. Een recent onderzoek toonde de rol van het microbioom aan en hoe een disbalans in de darmflora kan leiden tot inflammatoire en auto-immuunaandoeningen. Het aantal darmbacteriën wordt geschat op rond de 40 triljoen en het bestaat uit ongeveer 1000 verschillende soorten.

Bacteriën, cannabinoïden & darmgezondheid

Er is nog veel onderzoek nodig om te kunnen begrijpen wat de volledige invloed is van het endocannabinoïdesysteem (ECS), het biologische systeem dat zich uitspreidt over de hersenen, het spijsverteringskanaal, zenuwstelsel, klieren, huid, immuunsysteem en bindweefsel. Tot nu toe is bekend dat het verschillende verteringsfuncties reguleert, waaronder beweeglijkheid, vetopname, hongersignalering, doorlaatbaarheid van de darmen en de interactie met het microbioom.

Het belang van het microbioom in relatie tot het ECS is een van de nieuwste wetenschappelijke onderzoeksgebieden, maar veel onderzoeken tonen aan dat een gezonde balans aan bacteriën essentieel is voor de algehele gezondheid. Om te begrijpen hoe enorm verspreid microben zijn, is hier een lijst met enkele veelvoorkomende bacteriële aandoeningen: acne, astma, allergieën, autisme, auto-immuunziektes, kanker, gaatjes in de tanden, angststoornissen, diabetes, eczeem, maagzweren, verharding van de aders, PDS, ondervoeding en obesitas.

Baat of schaadt cannabis mijn PDS?

Een van de meest frustrerende dingen aan aandoeningen zoals PDS is dat er geen fysieke kenmerken zijn. Daarmee bedoel ik dat geen van de normale tests voor glutenintolerantie, coloscopie of bariumonderzoeken de werkelijke bron van de aandoening aantoont. Toch heeft een onderzoek uit 2003 bevestigd dat cannabinoïden kunnen worden ingezet als een behandeling voor patiënten met PDS, omdat vertering, afscheiding en ontstekingen gecontroleerd worden door het ECS. Naar schatting heeft 15% van de wereldbevolking PDS, maar slechts 5-7% heeft daar een diagnose voor gekregen.

Disbalans in de darmflora kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar de grootste boosdoeners zijn veelvuldig gebruik van antibiotica, stress en voeding. Elke factor veroorzaakt een piek in slechte bacteriën en het verband is zo duidelijk, dat een Canadees onderzoek in 2015 uitwees dat mensen met PDS ook twee keer meer kans hadden om een angststoornis te hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat cannabis werd aangeraden als behandelmethode voor PDS-patiënten, nadat alle traditionele behandelingen niet effectief bleken.

Darmgezondheid is een levenswijze

Onderzoek toont aan dat wanneer receptoren in de darmen worden geactiveerd, deze werken als een anti-ontstekingsmiddel in de ingewanden, doordat ze moleculen (die endocannabinoïden heten) door het darmvlies vervoeren die ontstekingen tegengaan. Hierdoor beïnvloeden endocannabinoïden de ontstekingsniveaus in de darmen en de bacteriën die tot PDS en IBD-auto-immuunaandoeningen kunnen leiden, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Maar cannabinoïden vormen slechts één van de factoren die ontstekingen in het lichaam beïnvloeden en alle cannabis ter wereld zal niet helpen bij iemand die per se elke avond afhaalmaaltijden wil eten, weigert te sporten en denkt dat sla konijnenvoer is. Kijk op elke gezondheidswebsite en je vindt tips om volkorenproducten te eten, een plantaardig dieet te proberen of voedsel met een hoog polyfenolgehalte te eten. Maar mensen met PDS weten dat het opvolgen van het advies van voedingsdeskundigen het probleem vaak verergert.

Baat of schaadt cannabis mijn PDS?

Dat komt omdat, net als een vingerafdruk, ieders microbioom uniek is in hun omgeving, en wat bij de een wel werkt, bij de ander niet altijd zal werken. Als een dokter mij bijvoorbeeld vertelde om volkorenproducten te eten om mijn microbioom in balans te brengen, weigerde ik dat pertinent, omdat ik weet dat ik dan dagenlang ziek zou zijn door een opgeblazen maag. In tien jaar ben ik erachter gekomen wat ik wel en niet kan eten en houd ik mijn PDS en jicht onder controle door een combinatie van sport, een paleo-/keto-dieet en cannabis.

Zou ik het nog beter kunnen? Ja, 100%. Ik heb nog steeds problemen, maar ik ben me meer bewust van mijn triggers en ik neem voorzorgsmaatregelen. Geregeld sporten is absoluut de grootste remedie, maar ik vermijd ook eten waarvan ik niet precies weet wat erin zit. Dit betekent dat ik nooit uit eten ga, omdat ik uit ervaring weet dat het het risico niet waard is. Daarnaast bereid ik mijn eigen voeding, drink ik zelden alcohol en houd ik mijn calorie-inname binnen de perken, al ben ik als cannabisgebruiker op sommige dagen ook schuldig aan overeten.   Een onderzoek ontdekte echter dat overeten door cannabisgebruikers leidde tot hogere HDL-cholesterolwaarden en betere insulineresistentie.

Conclusie. Al staat het onderzoek nog in zijn kinderschoenen, er is voldoende bewijs om mij te overtuigen van het feit dat ik de afgelopen jaren aan zelfmedicatie heb gedaan, en ik zal dit ook blijven doen. Mijn cannabisgebruik in balans brengen met een regime van geregeld sporten en een dieet met veel vetten en weinig koolhydraten is een essentieel onderdeel van het herstellen van mijn gezondheid. En als ik wel een aanval krijg, blijf ik vertrouwen op de behandeling die me al jaren goeddoet: een kop muntthee en een joint.

Reageren

Plaats een reactie

H

Hey Tasha, interesting article. I have been (and still am) struggeling with ibs for more than 19 years, and found the book 'The clever guts diet' by dr Mosley very helpfull. I put most of his theory to practice and finally gaines more than 9 kg! Yes, I was way too light in weight.
Another big thing was to accept emotions, not to put them away (which I'm good at :-)
Hope this can help you getting more control over your health. Oh, and yes, I also use cannabis when things get bad.
All the best! ?

11/10/2019

Leave a Comment

Please enter a name
Oops, looks like you forgot something?
Read More
Read More
Read More