30 jaar Sensi Seeds – een interview met Ben Dronkers

Een man in een wit shirt ruiken een groene cannabisplant

Geen betere manier om de viering van dertig jaar Sensi Seeds te beginnen dan met een diepgaand gesprek met de man waarmee het allemaal begon, de oprichter van Sensi Seeds zelf: Ben Dronkers. We spreken hem in zijn huis in Maleisië over hoe cannabis zijn leven heeft beïnvloed en ervoor zorgde dat hij een van de bekendste namen in de cannabisindustrie creëerde. Het is moeilijk om niet meegesleept te worden door Bens enthousiasme als hij praat over de plant waaraan hij zijn leven heeft gewijd.

In dit interview vertelt Ben ons hoe hij cannabis heeft ontdekt, wat hem ertoe heeft aangezet zijn leven aan de plant te wijden en hoe hij het voor elkaar heeft gekregen legaal een bedrijf te beginnen.

We wensen je veel plezier met dit kijkje in de geschiedenis van Sensi Seeds!

Hallo Ben, fijn dat we je zien en spreken! Zou je ons allereerst kunnen vertellen over je eerste kennismaking met de cannabisplant?

Dat was heel lang geleden. Ik was net 17 geworden en ik stond op de Maasbrug in Rotterdam met een andere jongen die een stuk hasj bij zich had. Ik had er nog nooit van gehoord. Hij rolde een joint en deelde die met mij. Ik voelde het effect, maar tegelijkertijd wist ik niet echt waarop ik moest letten. Ik begreep in ieder geval niet waar iedereen zich zo druk over maakte, want ik voelde me uitstekend. Ik was een beetje high, maar het voelde niet alsof ik plotseling dronken was geworden, wat ik aanvankelijk wel verwachtte.

Mijn eerste high was een leuke ervaring, maar ik wist niet wat ik moest verwachten. Pas tijdens de tweede of derde keer begrijp je eigenlijk wat er precies met je gebeurt. De eerste keer ben je je er niet echt van bewust dat je high bent. Dit zie je vaak bij mensen die cannabis voor het eerst gebruiken. Ze zijn enorm stoned, maar ze beseffen het niet echt.

Ik had het bijvoorbeeld gewoon gezellig op die brug en was heel blij dat ik daar was!

Het was fantastisch!

Was dat het moment waarop je belangstelling voor de plant kreeg?

Nou, eigenlijk begon het al veel eerder. Mijn moeder was in mijn jeugd altijd met planten bezig en ze verzorgde ze zo goed dat ze altijd bloeiden. Dankzij haar is mijn liefde voor planten ontstaan. Je raakt echt betrokken bij het gehele groeiproces. Later kreeg ik interesse in kweken en kruiste ik de ene plant met de andere om specifieke eigenschappen te ontwikkelen. Hieruit zijn de klassieke soorten ontstaan, die ik nog steeds relevant en heel belangrijk voor de komende decennia vind.

Waardoor ben je vervolgens met de cannabisplant gaan werken?

Aanvankelijk hield ik me niet bezig met de zaden. In die tijd was de cannabisteelt anders dan elders op de wereld, zoals op Jamaica, in Afrika of in de VS. We experimenteerden toen met de eerste technieken voor binnenteelt. Hiervoor gebruikten we cooltubes, die we in de vorm van een wigwam zetten om wat toppen te krijgen. De wiet was slecht, maar het werkte wel.

Daarna begon ik zaden uit verschillende landen mee te nemen, als eerste uit Pakistan. Toen begonnen we goede resultaten te krijgen… uitstekende wiet!

Dat was een belangrijk keerpunt… het was interessant en leuk.

Een oude foto van Ben Dronkers die in zijn kas buigen
Ben Dronkers in zijn greenhouse (circa 1983)

Begon het toen allemaal te lopen? Hoe werd de eerste echt Nederlandse wiet ontvangen?

De eerste twee, drie jaar dat ik cannabis in de kas teelde, wilde niemand het kopen. Ze begrepen het niet. Zelfs in niet Amsterdam…

Dat wil zeggen, totdat ik naar de coffeeshops The Happy Family en Prix d’Ami in Amsterdam ging en ze gewoon wat wiet in een papieren zakje in de handen drukte en zei: “Als het niet goed is, hoef ik geen geld, maar als je het wel wat vindt, kan je me betalen.” Toen ik uiteindelijk naar de Prix d’Ami terugging om ze te vragen wat ze ervan vonden, zeiden ze: “Het is al lang op! De mensen blijven terugkomen omdat ze meer willen!”

De Amerikaanse toeristen wisten natuurlijk wat het was! De Nederlanders hadden alleen maar Thaise en Afrikaanse bruine wiet gezien, die in blokken geperst en gedroogd was. Toen ze de groene toppen zagen, wisten ze dus niet wat ze ermee moesten doen. Ze noemden het zelfs ‘spinazie’, totdat ze zagen hoe snel het was uitverkocht. Toen raakten de zaken in een stroomversnelling.

Al heel snel wisten de mensen hoe goed de wiet was en werden ze zo stoned dat ze letterlijk van hun stoel vielen!

Wat vond de overheid van je nieuwe passie?

Nou… Ik ben een paar keer gearresteerd. Of eigenlijk, heel vaak. Maar in die tijd was dat niet zo’n probleem. Zelfs als je met tien tot twintig kilo betrapt werd, kwam je na twee tot drie dagen weer vrij.

Maar omdat ik zo vaak gearresteerd werd, ben ik de tekst van de Opiumwet gaan bestuderen om een manier te vinden om uit de gevangenis te blijven. Hierdoor ontdekte ik dat cannabiszaden niet onder het verbod vielen. In feite was de hele cannabisplant verboden, behalve de zaden.

Toen ben ik naar een hele dure advocaat gegaan om dit kip-of-ei-verhaal te bespreken: je mag de zaden legaal verkopen, maar hoe kom je aan de zaden als je de plant niet mag telen? Als de zaden legaal zijn, dan zou het telen van cannabisplanten voor zaden toch ook legaal moeten zijn?

De advocaat was het met me eens en dit leidde uiteindelijk tot het cruciale moment waarop ik wettelijke toestemming kreeg om cannabis voor de zaadproductie te telen. Vervolgens kondigde ik bij de politie en de relevante landbouwinstituten aan dat ik cannabiszaden ging produceren en kon niemand meer bezwaar tegen mijn activiteiten maken.

Dit was de maas in de wet waardoor ik meer dan tien jaar lang cannabiszaden kon produceren en bewaren, zonder dat iemand er eigenlijk iets vanaf wist. Ik mocht natuurlijk geen wiet telen, maar je weet hoe dat gaat…

Ben dronkers leunend tegen de deuropening van een Sensi Sears Shop

Door deze ervaringen heb je je leven aan de cannabisplant gewijd. Waarom heb je daartoe besloten?

Een van de unieke eigenschappen van cannabis is dat mensen vaak helemaal verslingerd aan de plant raken. Je krijgt er echt een band mee. Het is een mate van bewustzijn, begrijp je?

Ik heb vroeger een paar hele zware periodes gehad, maar mijn band met de plant heeft me erdoorheen gesleept. Het was de plant zelf die me uit deze zware periode hielp en daardoor besloot ik om mezelf aan de plant te wijden en zoveel cannabis te telen als ik maar kan.

Tijdens het werken met de plant hebben we ontzettend veel dingen geleerd, namelijk over de geschiedenis ervan, wat mensen er vroeger al mee deden en de fantastische mogelijkheden voor de toekomst. Deze mate van bewustzijn die de plant mij heeft gegeven, vormt de belangrijkste drijfveer achter alles wat ik heb gedaan en nog steeds doe. Het maakt een belangrijk deel uit van het ontstaan van het Hash Marihuana & Hemp Museum.

We begonnen met niets en we ontdekten bijna dagelijks iets nieuws. Met de komst van internet werd dit ontdekkingsproces steeds verder uitgebreid, ook doordat ik gelijkgestemden van over de hele wereld ontmoette. Ik heb vele vrienden gemaakt, te veel om hier op te noemen; dat zou vele pagina’s tekst kosten! Ik geloof echt dat bij deze geweldige plant een gemeenschappelijk bewustzijn hoort.

Ik krijg echt een warm gevoel van binnen wanneer ik in het voorjaar naar HempFlax in Groningen ga en de akkers met hennepzaailingen bezoek. Het zien van hectares vol met deze groeiende zaailingen geeft me echt voldoening en vervult de visie die ik over mijn band met de plant had.

Vandaag de dag brengen we deze visie nog steeds in de praktijk en doen we ons best om letterlijk en figuurlijk zoveel mogelijk zaden te zaaien!

Bedankt voor je gesprek met ons Ben! Ter afronding van dit eerste deel hebben we wat vragen van onze bloglezers en vrienden op sociale media ontvangen. Zou je die willen beantwoorden?

Natuurlijk!

Ben Dronkers met een beker en spreken in een microfoon naast zijn zoon bij HighLife
Ben Dronkers met zijn zoon Alan Dronkers tijdens HighLife

Van Chris Thompson

Wat denk je dat er in de komende vijf jaar gaat gebeuren met de (recreatieve) marihuanahandel in de VS en wordt het een nieuw ‘Amsterdam’?

Ja, volgens mij wel. Ik kan me voorstellen dat er cafés geopend gaan worden waar je heen gaat voor koffie en een joint. Hopelijk kun je er ook een biertje drinken!

Er bestaan duizenden cultivars en honderden zaadbanken. Voelen Ben en Sensi Seeds zich op de een of andere manier verantwoordelijk (bij gebrek aan een betere omschrijving) voor de huidige variatie op de markt?

Ik ben enorm trots dat onze genetica de basis hebben gevormd waarop zich een volledige industrie heeft ontwikkeld. Dat kwam echter niet alleen door mij, de coffeeshops hebben de industrie gemaakt tot wat die nu is. Zij zaten achter de eerste cannabistijdschriften, zoals Bob Warren, de man achter Highest Magazine, dat in 1986 werd opgericht.

Toen we de zaden begonnen te verkopen, verkochten we ook meststoffen en boeken. Alle schrijvers kwamen kijken en de meesten zagen wat we deden, schreven het op en gaven ons in ruil daarvoor hun kennis door. Dit was heel belangrijk om cannabisliefhebbers over de hele wereld kennis bij te brengen!

Denk je dat de wereld nog gebieden met wilde cannabis heeft, die nog ontdekt moeten worden? Waar denk je dat deze zijn?

Ik weet het wel zeker. 100%. We zijn momenteel bezig met het ontdekken en verzamelen van nieuwe soorten in Oost-Europa en met het verzamelen van al bekende soorten op hun oorspronkelijke locatie. Dat blijkt in sommige gevallen heel moeilijk te zijn, want een aantal soorten komen niet meer in de natuur voor en dan moeten we de mensen vinden die zo’n soort misschien nog ergens behouden hebben.

Van Andy

Wat is je favoriete soort van Sensi en wat je favoriete soort van buiten Sensi, en waarom?

Mijn favoriete Sensi Seeds-soorten zijn Northern Lights, Northern Lights 5x Haze en Jack Herer. Wat soorten van buiten Sensi Seeds betreft ga ik voor Diesel en Amnesia.

Van Paul J. von Hartmann

‘Essential civilian demand’ (essentiële burgerbehoefte) is een versneld, Amerikaans federaal protocol dat toegang biedt tot de strategische hulpbron ‘hennep’, die wordt vermeld in meerdere documenten over voorzorgsmaatregelen voor noodsituaties. Zou je bereid zijn te helpen bij het van onderaf globaliseren van ‘essential civilian demand’ voor cannabis, voor we geen teeltseizoenen meer hebben om de dampkring van de aarde te herstellen?

Natuurlijk!

Ben Dronkers en zijn dochter, Shiva Spaarnerg. Er is een dunne sluier van rook aan de voorkant
Ben Dronkers en zijn dochter Shiva Spaarenberg

Van Fresh

Hallo Ben, ik zou graag willen weten of je op de Canarische Eilanden bent geweest. Wat vindt je van de geografische locatie van de eilanden voor cannabisteelt?

Jazeker, ik vind de Canarische Eilanden fantastisch! Ik ken ze goed en ik ken iemand die daar vijf Jack Herer-planten heeft geteeld, die hem elk anderhalve kilo opleverden. Dus het korte antwoord is ‘ja’.

Van Tof

Bestaat er een Europese cannabislobby? Zo ja, zou het niet interessant zijn als je met hen samenwerkte om de VS te begeleiden, terwijl ze naar de legalisatie van cannabisconsumptie toewerken?

In de VS heb je NORML, dat lang geleden opgericht en in het hele land aanwezig is, en High Times, een commerciële instantie. In Europa heb je ENCOD, maar er zijn vooral kleine groepjes die overal verspreid zijn. Ik denk dat we één front nodig hebben, maar dit moet nog steeds gebeuren. We moeten ons verenigen. We moeten samenkomen om vooruitgang te boeken.

Van Wazatiste

Ik bereid me voor op de uiteindelijke legalisering van cannabis in Frankrijk door zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zodat ik een veld met biologische cannabis kan beginnen. Wordt de cannabis van zo’n veld net zo krachtig als cannabis die binnen onder uv-licht is geteeld?

Ik denk het niet. Het resultaat zou van de variëteit afhangen, maar ik denk het niet.

Ben dronkers hurken en glimlachen voor een foto op een veld van gewassen in Afghanistan
Ben Dronkers in Afghanistan (circa 1970)

Van Mathieu

Wat is je sterkste herinnering als je terugdenkt aan je vroegere reizen op zoek naar cannabisgenetica?

De eensgezindheid van de Afghanen en hoe aardig ze waren. Ze zijn zo trots op wat ze doen. Ze hadden zo’n puur, goed hart… ik was er echt van onder de indruk.

De wettelijke status van cannabis in Nederland is aan het veranderen. Hoe zie jij de toekomst van de plant in het land?

De coffeeshops zullen zegevieren! Cannabis is iets sociaals, iets dat je met anderen deelt. Dus ik denk dat de coffeeshops uiteindelijk zullen zegevieren.

Welke soort heb je als laatste gebruikt?

Jack Herer, in Maleisië! Let wel, ik heb een doktersrecept waardoor ik het hier kan gebruiken.

Van Lucien

Volgens de onderzoeker McPartland (1970) heeft een fout in de classificatie van het cannabisgenoom geleid tot het gebruik van onjuiste benamingen voor de plant: Indica, Sativa, Ruderalis. Onlangs is dit gecorrigeerd:

Cannabis Sativa moet ‘Cannabis Indica’ zijn.
Cannabis Indica moet ‘Cannabis Afghanica’ zijn.
Cannabis Ruderalis moet ‘Cannabis Sativa’ zijn.

Ben je van plan om je menu hieraan aan te passen?

Dat is een goede vraag. Een hele goede vraag… Geschiedenis is altijd een kwestie van interpretatie en wetenschappelijke ontdekkingen. Momenteel financieren we onderzoek naar dit onderwerp. Dus de tijd en de wetenschap, zullen het leren!

Michael Freeman op Facebook

Als je voor vrije legale cannabis in Europa kon kiezen, maar dat zou betekenen dat je al het geld dat je hebt verdiend, zou verliezen. Zou je dat doen?

Makkelijk. Ja.

Kenan Gülersönmez op Facebook

Hallo meneer Dronkers, in Zwitserland overweegt de regering het concept van de Spaanse ‘cannabisclub’, maar de ontwikkelingen gaan heel langzaam. Daarom overweeg ik om actie te ondernemen, om een activist te worden. Heb je tips over waar ik kan beginnen?

Wees goed op de hoogte en zelfredzaam!

Onze dank aan iedereen die de moeite heeft genomen om ons vragen te sturen en kijk uit naar deel twee van ons interview met Ben Dronkers!

#growonsensi

Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

  • Profile-image

    Sensi Seeds

    De redactie van Sensi Seeds bestaat uit botanici, medische en juridische experts, plus gerenommeerde activisten zoals Dr. Lester Grinspoon, Micha Knodt, Robert Connell Clarke, Maurice Veldman, Sebastian Marincolo, James Burton en Seshata.
    Meer over deze auteur
Scroll naar top