Een interview met Dan Herer

Dan Herer, zoon van de legendarische Jack, treedt niet in zijn vaders voetsporen, maar baant zijn eigen weg in de hedendaagse hennep- en cannabisbranche die zijn familie hielp creëren. Sensi Seeds had het genoegen hem te interviewen tijdens een recent bezoek aan Amsterdam. Lees meer over de man die de volgende generatie cannabispioniers bijeenbrengt.

De video boven dit artikel is een weergave van een exclusief interview dat Sensi Seeds had met Dan Herer. Het is interview vond plaats in juli 2016 en is gedaan door Scarlet Palmer. Het werd opgenomen in Hempstory, naast het Hash Marihuana & Hemp Museum. Veel kijk- en leesplezier en geef gerust feedback in een reactie onder het artikel!

Scarlet: Hallo Dan, bedankt dat je bent gekomen om met ons te praten.

Dan: Graag gedaan.

Dan Herer met Che Dronkers en Ravi Spaarmenberg
Dan Herer (m) met de directie van Sensi Seeds, Che Dronkers en Ravi Spaarenberg

S: Kun je ons vertellen waarom je op dit moment in Amsterdam bent? Waar ben je mee bezig?

D: Ik wil mijn relatie met HempFlax en de Sensi-familie graag verder uitbreiden. We hebben wat gesprekken gehad in Amerika [de CEO’s van Sensi Seeds hebben onlangs de VS bezocht – Ed.] en ik probeerde al een tijdje met ze in gesprek te raken, toen deze mogelijkheid voorbijkwam. Ik ben zonder het te plannen hierheen gereisd en heb mijn bezoek pas een paar uur van tevoren aangekondigd.

S: Ben je bezig met een boek, film of project waar je wat over wil vertellen?

D: Ik ben geen schrijver zoals mijn vader was, dus nee, geen boek.  Wat andere dingen betreft, ik heb samen met een goede vriend meegeschreven aan een script over het leven van mijn vader, dat het verhaal vertelt van hem als vader tot hem als een soort icoon. Verder ben ik bezig met het opstarten van een bedrijf in de VS, dat de opvattingen en waarden weerspiegelt die als het ware familie zijn geworden. Ik wilde deze dingen graag met de familie Dronkers delen en kijken of we nog meer gedachten en ideeën kunnen uitwisselen en waartoe dat zou kunnen leiden.

S: Je gaat dus met de volgende generatie praten.

D: Ja, want ik ben niet zo’n vechter als mijn vader was, maar ik heb veel ideeën die volgens mij bruikbaar zouden zijn en waar hij trots op zou zijn. Vroeger ging het erom mensen tot opstand te bewegen en hen in opstand laten komen, maar tegenwoordig is het meer, maar niet helemaal, diplomatiek geworden. Tegenwoordig wordt de plant overal ter wereld gelegaliseerd. Op bijna elk continent zijn legale hennepbedrijven en worden cannabisbedrijven ook legaal. Er is niet meer alleen die zwarte of grijze markt, het wordt nu een echt erkende branche.

Bepaalde delen van de branche hebben voet aan de grond gekregen, zoals HempFlax en haar activiteiten, maar het gaat nog wat meer tijd kosten voor we internationale handel en internationale bankzaken hebben. Er zijn lokale en wereldwijde belemmeringen waardoor de branche niet echt uniek en nieuw kan worden, als een economie die elk land en elke persoon op deze planeet zou kunnen beïnvloeden met gezondheids– of ecologische voordelen. Er moet gewoon zoveel gedaan worden en het is een enorm spannende tijd.

S: Als je een ding mocht noemen, wat is dan de grootste verandering die je in de komende vijf jaar zou willen zien?

D:  Wat volgens mij nog steeds het belangrijkste is en mijn vader misschien wel het meest na aan het hart lag, is dat hoewel we enorm veel succes hebben gehad met bedrijven en uitbreiding van economische ontwikkeling, dat allemaal nog steeds op angst van overheden is gebaseerd. Ze praten over de noodzaak van een gebrek aan THC, in plaats van dat ze zeggen: ‘Oké, we zaten fout.’ Het wordt tijd dat regeringen zeggen dat ze begrijpen dat THC en CBD, de plant als geheel, nuttig zijn. Deze plant is wereldwijd in zijn geheel nodig. En we moeten terug naar de voorlichting, mensen moeten begrijpen dat het niet gaat om een molecuul uit de plant, maar om de hele plant. Houd op met de bangmakerij, de misleiding en de leugens die de wetten creëren waarmee aan banden wordt gelegd wat er gebeurt.

Licht deze mensen voor. Laat ze toegeven dat ze dit hebben gedaan om andere, bestaande industrieën te beschermen, die gaan veranderen. Ze gaan niet noodzakelijk benadeeld worden, want ze hebben de kans om ook hieraan mee te doen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken dat ze hun levensonderhoud of de winst voor hun aandeelhouders verliezen om deze natuurlijke plant in te voeren. Ze kunnen hun eigen bedrijfsmodel uitbreiden en aanpassen om dit erin te verwerken en ons de mogelijkheid te geven om wereldwijd de economische en ecologische ontwikkeling te veranderen.

De regering verspreidt verkeerde informatie, omdat ze cannabis onder controle wil houden. Als men deze leugens kan volhouden, namelijk dat mensen tegen de THC-kant van het verhaal moeten worden beschermd, dan kunnen ze op de een of andere manier wel een papierwinkel opzetten om dat te bereiken.

Ik ben niet tegen controle op zichzelf. Reguleer producten voor menselijke consumptie die in de winkel worden verkocht. Maar het moet niet worden gereguleerd voor je eigen persoonlijke teelt en ontwikkeling thuis. Als iemand een bedrijf wil opzetten dat producten en diensten aan het publiek aanbiedt, dan moet dat gereguleerd worden. Je moet een schoon product hebben dat niet vol zit met bestrijdingsmiddelen of zware metalen of iets dergelijks.

Jack Herer ruiken Jack Herer de stam en Dan Herzer ruiken dezelfde stam
Een remake van een beroemde foto van Jack Herer die aan de cannabissoort Jack Herer ruikt.

We willen geen legalisering, we willen de vrijheid om deze plant te gebruiken. Moedwillige onwetendheid is geen acceptabel standpunt meer. Wanneer alle informatie beschikbaar is en mensen de feiten nog steeds moedwillig negeren, dan wordt het voor mij een misdaad, want op dat moment is het hun bedoeling om schade toe te brengen. Dan is het hun bedoeling om te bedriegen. Dan is het hun bedoeling om af te leiden van wat er echt kan worden gedaan. Mensen blijven misleiden, liegen en een angstsfeer creëren, waardoor scholen over het algemeen niet over deze plant onderwijzen: over wat de plant echt is en waar het deel van heeft uitgemaakt, hoe hij op de een of andere manier deel heeft uitgemaakt van elke beschaving die zich wereldwijd heeft ontwikkeld. Zonder de hennepplant waarvan zeilen werden gemaakt, hadden we geen wereldwijde economische ontwikkeling gehad. Die plant was de eerste motor. Het was geen diesel- of benzinemotor, de motor was een hennepzeil. Zonder hennep hadden we geen internationale handel gehad. We hadden ook onze kleding niet gehad. Dit moet onderwezen worden, in plaats van uit onze geschiedenis gewist. Het moet worden omarmd.

S: Als je, bij gebrek aan een beter woord, geen hennepstrijder was geweest, wat had je dan gedaan? Ik heb in een tijdschrift een interview met jou gelezen, waarin je zei dat je in de jaren negentig met een paar privéprojecten bezig was…

D: Nou, ik denk dat ik vanaf dat ik tien of twaalf was, tijdens mijn puberteit, niet zoveel keus had, want dit heeft altijd deel uitgemaakt van mijn familie.  Dus op een gegeven moment voelde ik me niet meer de zoon van mijn vader, maar zijn werknemer. Toen ik begin dertig was, heb ik gezegd: ‘Pap, je bent de Hennepkoning, dat is jouw wereld, ik heb er met plezier deel van uitgemaakt en ik vind het fantastisch. Maar ik ga nu dit pad bewandelen en als je naar de stad komt, wees dan gewoon mijn vader. Ik zal je zoon zijn.’ Dat werkte veel beter voor mij, voor ons allebei, want we konden van elkaars gezelschap genieten wanneer we elkaar zagen. Niet ‘dit moet gedaan en dat moet gedaan.’

S: Jullie relatie verdiepte zich dus.

D: Ja, het was veel beter en ik ging mijn eigen weg in de zakenwereld op het gebied van het ontwerpen, ontwikkelen en maken van producten. Ik werkte in mobiele elektronica, de bouw en binnenhuisarchitectuur. Maar toen hij overleed, had ik de enorme behoefte om terug te keren.

S: Heb je Amsterdam met je vader bezocht?

D: Nee, dat heb ik nooit gedaan. Hij begon hierheen te reizen nadat ik uit de hennepbeweging was gestapt. Mijn jongere broer en zussen gingen met hem op reis. Als jongvolwassene had ik die mogelijkheid niet. Dus nu probeer ik uit te vogelen welke vriendschappen hij had in de jaren dat ik er niet was. Sinds ik naar de hennepbeweging ben teruggekeerd, hebben veel mensen me benaderd om me over hun vriendschap met mijn vader te vertellen. Ik vind het hartverwarmend om al deze verhalen over inspiratie en kameraadschap te horen. Ik wist echter niet hoe diep die vriendschappen gingen, en ik wist ook niet hoe diep de vriendschap van mijn vader met Ben was. Ik ben dus een beetje gaan onderzoeken hoe het met die vriendschap zat, zodat ik beter begrijp wie mijn vader was, en wie de mensen waren met wie hij zichzelf omringde, die hij vertrouwde en op wie hij kon vertrouwen om te helpen de aantrekkingskracht van deze plant en zijn toepassing te vergroten. Het heeft als het ware enorm helend gewerkt bij de verwerking van zijn overlijden. Ik voel heel veel liefde van verschillende mensen uit verschillende delen van de wereld op wie hij invloed heeft gehad, en het is echt een nederigmakende ervaring voor mij.

S: Wat vind je ervan dat een van ‘s werelds beroemdste en meest bekroonde cannabissoorten naar je vader genoemd is? Heb je de soort wel eens geteeld of gerookt? Is het een beetje onwerkelijk?

D: Het is niet onwerkelijk. In zekere zin is het bijna normaal, omdat alles in mijn leven grotendeels abnormaal is geweest. Ik heb de soort een paar keer gerookt, maar meer ceremonieel, want ik ben ongeveer dertig jaar geleden praktisch gestopt met het roken van cannabis. Tot grote ontzetting van mijn vader overigens. Hij was heel verdrietig toen ik besloot om niet meer te roken en ik weet nog goed dat hij zei: ‘Wat heb ik fout gedaan?’

Ik weet nog goed dat hij zei: ‘Wat heb ik fout gedaan?

S: Dat is de omgekeerde wereld van de meeste ouder/kind-situaties.

D: Ja, zijn reactie was ‘Ik dacht dat ik je beter had opgevoed! Je weet toch dat je langer leeft en gezonder bent als je deze plant rookt?’ Behoorlijk anders dan wat de meeste mensen meemaken. Maar ik gebruik wel. Ik maak sap van mijn planten. Niet van het snoeisel, maar van de bloemen, die ik in een sap-pers doe.  Het is heerlijk vermengd met een paar goede, biologische fruitsapjes. Sommige bloemen zijn zo zoet als een Fuji-appel. Ze hebben nog steeds een bittere kruidsmaak, maar je lichaam voelt ook de suiker uit de plant. Het is heel bijzonder.

Wat de waardering voor de naam van mijn vader betreft… ik voel me echt vereerd, de hele familie voelt zich vereerd, maar tegelijkertijd heeft het een keerzijde. Want terwijl veel mensen de kost kunnen verdienen door een product te verkopen dat naar mijn vader genoemd is – het wordt namelijk door heel veel mensen geteeld en verkocht – heeft de familie er helemaal geen profijt van. Zonder mijn vader en mensen als mijn vader zou er geen basis zijn voor de bedrijven en handeltjes die zij leiden. Ik hoop dat ik deel kan uitmaken van een nieuw tijdperk voor de erkenning van de plant, terwijl de plant zelf, niet noodzakelijk de naam ervan, wereldwijd geaccepteerd raakt. Ik hoop ook dat ik, terwijl de plant een echte, erkende, respectabele handel wordt, die niet meer op de zwarte markt plaatsvindt, kan helpen veranderen hoe mijn familie en de nalatenschap van mijn vader door deze plant onder de hoede wordt genomen.

S: Is er een vraag waarvan je zou willen dat mensen je die zouden stellen, maar die nooit gesteld wordt?

D: Eerlijk gezegd ben ik niet zo iemand ‘op de voorgrond’, dus ik zou bijna verwachten dat er geen vragen worden gesteld! Meestal wanneer mensen mij ontmoeten, zeggen ze: ‘Oh je bent de zoon van Jack.’ Ze verwachten bijna dat het Jack is. En in die schoenen zou ik nooit proberen te gaan staan. Mijn activiteiten zijn veel meer achter de schermen, omdat dat meer past bij wie ik ben. Ik wil de grond niet laten schudden met mijn stem of daden tijdens een evenement. Ik verander dingen liever stilletjes en permanent achter de schermen, waar ik help bij de ontwikkeling van een meer mondiale, erkende industrie. Gezien wat Ben hier in Nederland heeft gedaan en waarmee nu in Roemenië is begonnen, hoop ik dat ik Sensi Seeds kan overtuigen om zich aan te sluiten bij een bedrijf dat ik heb helpen opstarten in de VS. Zo kunnen we Bens technologie naar de VS brengen, hem samenvoegen met nieuwe technologie en iets echt unieks creëren. Niet dat HempFlax niet uniek is, het is heel bijzonder, maar we kunnen nog een stapje hoger. We kunnen nog veel meer doen, want we hebben meer technologie. We hebben echt fantastische mensen die briljante producten maken, en briljante processen die wezenlijk veranderen hoe we op deze planeet kunnen leven. Het geeft mij het meeste plezier om me met die kant van de zaak bezig te houden.

De mogelijkheden zijn echt eindeloos aan het worden. Alleen, wordt het ons toegestaan om die mogelijkheden te gebruiken? Ik ben nog steeds kritisch over bedrijven en regeringen die als het ware proberen deze plant van de mensheid te stelen. Ze hebben de geschiedenis van deze plant al uit de kennis van de mensheid gewist en nu ze niet meer kunnen wissen, proberen ze om het te beheersen. En dat is het engste wat de toekomst betreft: kunnen we hen uit die positie krijgen en aan de mensheid laten denken, in plaats van aan bedrijven?

Che Dronkers, Ravi Spaarnerg en Dan Herer voor het Cannabis College
Che Dronkers, Ravi Spaarenberg en Dan Herer voor het Cannabis College in Amsterdam.

S: Je vader sprak de beroemde woorden: ‘Hennep kan de aarde redden.’

D: Ja, ik denk dat dat zo is, maar we moeten de plant alleen wel de kans geven. Ik hoop dat ik deuren kan openen voor Sensi Seeds, nadat ze voor zoveel anderen deuren hebben geopend. Ik hoop dat er een nieuwe generatie kan opstaan, een manier om samen te werken die overtreft wat mijn vader en Ben zijn begonnen.

S: Heel erg bedankt Dan Herer!

Hoewel hij het heel erg druk heeft, stemde Dan Herer ermee in om de volgende keer dat hij in Amsterdam is, weer met Sensi Seeds te praten. Blijf op de hoogte van zijn fantastische projecten en laat ons in een commentaar hieronder weten welke vragen je hem graag wilt stellen!

Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

  • Author_profiles-Red

    Scarlet Palmer

    Haar permanente belangstelling voor veranderde gemoedstoestanden leverde Scarlet vele carrières op, waaronder kunstenaar, schrijver, milieuactivist, Muppeteer, en professioneel cannabis dealer. Volgens Scarlet kan men door feitelijke informatie over drugs een verstandige beslissing over drugsgebruik nemen, zodat onwetendheid minder schade aanricht.
    Meer over deze auteur
Scroll naar top