30 jaar Sensi Seeds – Een interview met Ravi Spaarenberg

Een zwart-witte foto van een man klappen. Hij is in een menigte mensen

Na onze interviews met Ben en Alan Dronkers richten we nu de schijnwerpers op een van de mensen die het belangrijkst is geweest voor het succes van het bedrijf, zowel in Amsterdam als in het buitenland! Maak kennis met een van de bekendste gezichten van Sensi Seeds: Ravi Spaarenberg.

Een zwart-witte foto van een man klappen. Hij is in een menigte mensen

Na onze interviews met Ben en Alan Dronkers richten we nu de schijnwerpers op een van de mensen die het belangrijkste is geweest voor het succes van het bedrijf, zowel in Amsterdam als in het buitenland! Maak kennis met een van de bekendste gezichten van Sensi Seeds: Ravi Spaarenberg.

Hallo Ravi! Bedankt dat je tijd hebt vrijgemaakt om met ons te praten. Ten eerste, kun je je herinneren wat je allereerste ervaring met cannabis en je eerste high was?

Ik weet nog dat er planten op het balkon groeiden toen ik heel klein was. De eerste keer dat ik cannabis rookte was pas veel later, op mijn vijftiende. Het was wel grappig, omdat mensen wisten dat mijn vader van Sensi Smile en Sensi Seeds was, verwachtten ze dus dat ik al alles wist over het roken van wiet.

Ik rookte mijn eerste joint toen iemand van school me uitdaagde om een joint te rollen. Dus ik moest na schooltijd een joint rollen en samen met hen roken.

Ik weet nog dat ik zenuwachtig was. Ik voelde een enorme druk en schaamde me omdat ik echt niet wist wat ik deed. Ik trilde helemaal, maar het lukte me om de joint te rollen en we namen een paar hijsen. Toen ging ik. Ik voelde helemaal niets, het had niet echt effect.

Maar daarna ging het vrij snel. Ik weet nog dat ik mijn eerste waterpijp maakte en, nou ja, je weet hoe dat gaat…

Hoe is je fascinatie voor de plant gegroeid?

Nou, ik herinner me dat ik als kind door de kassen rende, maar het viel pas later allemaal op zijn plaats, tijdens de High Life Cup in Rotterdam. Volgens mij was ik toen 18 en ik werkte daar voor het eerst voor het bedrijf. Ik weet nog dat ik verkleed was als lakei! Cypress Hill stond op, we hadden een grote stand en er gingen heel veel grote toppen rond. Dat was mijn eerste echte professionele ervaring met wiet en toen zag ik hoe groot het was en hoe leuk. Het sprak me zeer aan en ik wilde graag deel uitmaken van deze branche.

Op mijn negentiende bezocht ik vlak voor mijn eindexamen Amsterdam en dat was erg leuk. Na mijn examens in Rotterdam hoefde ik er dus niet lang over na te denken. Ik ben naar Amsterdam gegaan, boven de coffeeshop van Sensi Seeds ingetrokken en meteen in de coffeeshop en bij de zadenbank aan de slag gegaan! Dat was een leuke tijd!

Ravi Spaarnerg in een microfoon in de hoogste tijd Cannabis Cup 2003
Ravi Spaarenberg @ High Times Cannabis Cup 2003

Hoe verliep die eerste tijd?

Mijn vader zei dat ik onderaan de ladder moest beginnen en vervolgens moest opklimmen, dus ik begon net als iedereen bij de zadenbank. Het was toen heel anders dan tegenwoordig. Het was heel ontspannen. Alan had toen de leiding.

Later hebben we het museum en de zadenbank verbouwd en toen de manager van de zadenbank vertrok, heb ik zijn functie overgenomen.

We vergrootten ons bereik door catalogi uit te brengen in andere talen, zoals het Japans. Uiteindelijk hebben we nog een winkel in Amsterdam geopend, aan de Nieuwendijk.

Je hebt een doorslaggevende rol gespeeld bij de ontwikkeling van de internationale aanwezigheid van Sensi Seeds. Kun je ons wat meer vertellen over hoe dat is gegaan en hoe de branche zich sinds het prille begin heeft ontwikkeld?

Dat is zeker het geval: in de afgelopen dertig jaar zijn we van een gepassioneerd team liefhebbers zeer gepassioneerde professionals geworden… We hebben veel aan marketing gedaan en het bedrijf internationale naamsbekendheid gegeven. De markt in Spanje werd steeds groter en ik heb veel energie gestoken in de opbouw van onze groothandel ter plaatse.

Nu cannabis gangbaarder is geworden, is in bepaalde landen de markt ervoor opengegaan. Je kunt de invloed hiervan en de steeds grotere aanwezigheid van hebzucht echt zien. Zelfs grote bedrijven, zoals Apple en Microsoft, investeren tegenwoordig in cannabisprojecten. Iedereen wil een graantje meepikken.

Helaas zie ik veel initiatieven waarbij de mensen geen emotionele binding hebben met wat ze doen en geen echte passie voor de cannabisplant hebben. Het zal wel een logische ontwikkeling zijn, maar ik ben blij dat de medewerkers bij Sensi Seeds verenigd zijn in hun liefde voor de plant en hun motivatie om dingen te verbeteren, ondanks het feit dat we tot een van de grootste cannabis zadenbanken ter wereld zijn uitgegroeid.

Ravi Spaarnerg leunt uit een deuropening en kijkend naar de camera
Ravi Spaarenberg @ Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum Barcelona

Wat is je mening over de mate waarin cannabis internationaal geaccepteerd wordt?

Nou, ik ben op alle beurzen geweest. Aanvankelijk waren Ben en Alan er altijd, maar uiteindelijk werd ik ook het gezicht van Sensi Seeds op deze evenementen, dus ik zat op de eerste rang. Het viel me vooral op hoe in de landen waar de beurzen plaatsvonden, de wetgeving voortdurend veranderde.

In Duitsland werden de evenementen vroeger bijvoorbeeld goed getolereerd en verliep alles probleemloos, totdat men de wetgeving aanpaste en besloot echt tegen cannabis op te treden. Ik kan me nog een beurs herinneren waar de beveiliging zo streng was, dat we niet eens een jointje mochten roken. Mijn vader, Alan en ik besloten wat met chocoladejoints te spelen en we kregen daardoor alsnog de politie achter ons aan!

Hetzelfde gebeurde in Zwitserland, Engeland… overal eigenlijk. De branche groeide, maar de juridische situatie bleef voortdurend veranderen. Het ene jaar zag je tijdens de beurs grote stands en mensen die een jointje rookten en het jaar erop was er bijna niemand en mocht je zelfs niet eens wiet bij je hebben. Dit is al dertig jaar aan de gang en het gebeurt nu nog steeds. Iedereen rookt het en er zijn overal beurzen, maar mensen worden nog steeds gearresteerd. Het is raar.

Tegelijkertijd wordt de markt steeds groter. In Spanje bezochten dit jaar in één weekend meer dan 20.000 mensen de beurs Spannabis! Onze concurrentie is natuurlijk ook gegroeid, maar dit blijkt juist in ons voordeel te hebben gewerkt. Het lijkt erop dat hoe groter de markt wordt, des te meer mensen de kwaliteit van onze producten inzien. Kortom, het gaat heel goed met ons!

Hoe zit het met de wettelijke status van de plant?

Het is moeilijk te zeggen. Ik heb in de loop der jaren geleerd om er voorzichtig over te zijn.

Een goed voorbeeld is 1976, mijn geboortejaar. In dat jaar werd cannabis in Nederland gedecriminaliseerd en veel Amerikaanse staten stonden het ook nog toe. Een paar jaar later bonden de VS echter de strijd met de plant aan. Tegenwoordig boeken ze vooruitgang en is het de beurt aan Nederland om steeds repressiever te worden! Dat is dus het probleem. Het maakt niet uit wat de ene regering doet, de volgende kan het net zo makkelijk weer terugdraaien.

Een andere kwestie is dat in de meeste landen de politie, politici, rokers en het grote publiek de ingevoerde wetgeving niet goed kennen. Dit leidt weer tot vele verkeerde interpretaties van deze wetten en rampzalige gevolgen door deze onwetendheid, zoals mensen die in de gevangenis belanden en verscheurde families. Een voorbeeld van tegenstrijdigheden tussen de wetgeving en de toepassing ervan is persoonlijk bezit. In bepaalde Amerikaanse staten kan je zonder problemen met een ounce, dat is 28 gram, wiet op zak rondlopen. In Nederland, waar door de tolerante houding 30 gram is toegestaan, pakt de politie het toch van je af als ze het aantreft.

Niemand lijkt te weten waarover hij het heeft, en daarom blijf ik bij elke nieuwe ontwikkeling heel erg op mijn hoede. 

Ravi Spaarnerg Close-up wazig portret met fietsen en fietsruiters in de focus in de straat
“Cannabis is gangbaarder geworden en we zijn de toepassingen van de plant opnieuw aan het ontdekken.”

Hoe zie jij de toekomst van cannabis?

Ondanks deze juridische schizofrenie ziet de toekomst er fantastisch uit! Het is ongelofelijk om te zien wat ze in de medische en industriële wereld ontdekken. Het bewustzijn over cannabis is verbeterd en de plant en de voordelen worden ook meer geaccepteerd. Dus wie weet? Misschien hoeven we over een paar jaar nooit meer op deze manier over dit onderwerp te praten. Dan is het een aanvaard feit dat cannabis deel uitmaakt van ons dagelijks leven.

Cannabis is gangbaarder geworden en we zijn de toepassingen van de plant opnieuw aan het ontdekken. Alweer. Dit is in het verleden vele malen gebeurd. Dus kijk om de toekomst te zien eerst naar het verleden!

Hoe zie jij de toekomstige ontwikkeling van Sensi Seeds?

Ik wil graag benadrukken dat we de Sensi Seed Bank zijn. Het is van het grootste belang dat de genetica die wij bezitten en die we nog steeds verzamelen, worden behouden en bewaard, dus de Sensi Seed Bank blijft hoe dan ook bestaan. De vraag is in welke vorm. Onderzoek is al heel lang verboden. Er zijn zoveel genetica die bekeken en onderzocht moeten worden… het potentieel is ongelofelijk!

Oké, nu een persoonlijkere vraag: wat is je favoriete Sensi Seeds-soort?

Ik rook het liefst Northern Lights #5 x Haze. Als patiënt rook ik natuurlijk voortdurend Jack Herer.

Ik kijk nog steeds rond in coffeeshops wanneer ik in Amsterdam ben, maar tot nu toe heb ik nog niets gevonden dat aan de NL#5 x Haze kan tippen. Het feit dat een coffeeshop soms gewoon de naam verandert, maakt het nog eens extra ingewikkeld. De enige manier om te weten wat je koopt is dus door je neus in de potten te steken. Daar houden ze niet van, maar het is gewoon de beste manier.

Als laatste, waarmee houd je je tegenwoordig bezig?

Momenteel hang ik tussen twee plaatsen in. Ik mis Nederland, maar ik vind Azië ook fantastisch.

Ik zie dat de branche zich ontwikkelt en dat er veel te doen is! Ik wil er zeker bij betrokken zijn, maar ik weet nog niet precies op welke manier. Het zou in de medicinale of industriële hoek kunnen zijn… ik weet het gewoon niet. Nog niet.

Bedankt Ravi!

Geen dank. Tot ziens in Amsterdam!

Kijk hier volgende week voor het volgende interview met de huidige directeur van Sensi Seeds, Gio Dronkers. Als je de vorige interviews met Ben Dronkers, de enige echte oprichter van Sensi Seeds, en Alan Dronkers, de meesterteler achter onze favoriete soorten, gemist hebt, vind je hier de links.

#growonsensi

Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Auteur

  • Profile-image

    Sensi Seeds

    De redactie van Sensi Seeds bestaat uit botanici, medische en juridische experts, plus gerenommeerde activisten zoals Dr. Lester Grinspoon, Micha Knodt, Robert Connell Clarke, Maurice Veldman, Sebastian Marincolo, James Burton en Seshata.
    Meer over deze auteur
Scroll naar top